Uzak Doğu pazarında ticaret yeniden başlıyor.

Uzak Doğu pazarında ticaret yeniden başlıyor.

Bakan Ruhsar Pekcan, Koronavirüse rağmen ihracatta pazar çeşitlendirmesi çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, "Bu kapsamda özellikle Uzak Doğu ülkelerine yönelik yürüttüğümüz tarım ürünleri ihracatının önündeki engelleri bir bir kaldırıyoruz." dedi.

Ruhsar Pekcan, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye menşeli taze meyve ürünlerinin Uzak Doğu'ya ihracatının başlatılabilmesi için 2003 yılında Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde, Tarım ve Orman Bakanlığı, Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birlikleri ve üniversitelere bağlı araştırma enstitüleri temsilcilerinden oluşan "Uzak Doğu'ya Yaş Meyve İhracatını Geliştirme Komitesi"nin kurulduğunu vurguladı.

Bakan Pekcan, komitenin bugüne kadarki çalışmaları neticesinde, 2011'de Japonya'ya greyfurt, 2014'te limon, 2015'te Çin'e kiraz, 2018'de Seyşeller Cumhuriyeti’ne turunçgil, üzüm, erik, nar, domates, hıyar, biber, patlıcan ve marul ihracatının önündeki engellerin kaldırıldığını aktararak, geçen yıl Güney Kore'ye kiraz ihracatının yapılabilmesi için izin çıktığını dile getirdi.

Pekcan, "Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınına rağmen alınan tedbirler eşliğinde ihracatta pazar çeşitlendirmesi çalışmalarına hız verdik. Bu kapsamda özellikle Uzak Doğu ülkelerine yönelik yürüttüğümüz tarım ürünleri ihracatının önündeki engelleri bir bir kaldırıyoruz." diye konuştu.

"Satın Almak İçin Uzak Değilse, Satmak İçin De Uzak Değil"

Yoğun çalışmalar neticesinde Tayland'a taze elma ihracatının önünün açıldığını anlatan Ruhsar Pekcan, "Satın almak için uzak değilse, satmak için de uzak değildir dediğimiz Çin pazarı da kapılarını süt ve süt ürünlerimiz için açtı." ifadesini kullandı.

Pekcan, Çin'e süt ve süt ürünleri ihracatı için başlatılan çalışmaları 2015 sonrasında, özellikle de geçtiğimiz yıldan bu yana hızlandırdıklarını, bu çalışmaların meyvelerini de geçtiğimiz günlerde aldıklarını söyledi. Çin tarafının söz konusu ürün ithalatı için Türk süt ve süt ürünleri sektörünün önde gelen 54 firmasına farklı ürün gamlarında yetki verdiğini bildiren Pekcan, şöyle devam etti:

"Çin, geçtiğimiz yıl dünyadaki tedarikçi ülkelerden 6 milyar dolar değerinde süt ve süt ürünü ithalatı gerçekleştirdi. Bu dönemde yaklaşık 364 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektörümüz için önemli ve büyük bir pazar olan Çin'e yönelik yürüttüğümüz çalışmaların sonuç vermesi bizi son derece memnun etti. Dünyadaki en üst standartlarda üretim yapan firmalarımızın da bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğine eminim. Ticaret Bakanlığı olarak dünya geneline yayılan ticaret müşavirliklerimizle firmalarımızın hem dünya pazarlarında yer bulmaları hem de pazar paylarını artırmaları için canla başla çalışmaya devam edeceğiz."

Bakan Pekcan, Çin'e süt ve süt ürünleri ihracat izninin alınmasının yanı sıra turunçgiller, nar, incir, elma ve üzüm ürünleri için de başvurularda bulunulduğunu, Çin makamlarınca incelemelerin sürdüğünü bildirdi.

Japonya'ya Kiraz İhracatında Sona Gelindi

Bakan Pekcan, ''Japonya, ABD, Filipinler, Vietnam ve Avustralya gibi ülkelere yönelik yaş meyve ürünleri ihracatının başlatılmasına ilişkin yapılan başvurular kapsamındaki çalışmalara da Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili ülkelerdeki ticaret müşavirlikleriyle ile koordineli olarak devam ediyoruz.'' dedi.

Bu çerçevede, Japonya’ya greyfurt ve limon ihracatı izninin alınmasının yanı sıra kiraz ihracatında da son aşamaya gelindiğini dile getiren Pekcan, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak Japon bitki karantina uzmanlarınca 31 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında ülkemize yapılması planlanan teknik ziyaret, Kovid-19 salgınından ötürü ertelendi. Süreci yakından takip ediyoruz. Ayrıca kiraz haricinde Japonya'ya portakal ve mandarin ürünleri ihracatının başlatılmasına yönelik çalışmalarımız da var. Yakın zamanda bu girişimlerimizin de olumlu neticelenmesini bekliyoruz. Aynı şekilde başvurularını daha evvel yaptığımız Japonya'ya nar ve Bursa siyah inciri ihracatı için süreci de yakından takip ediyoruz."

Tüm bu girişimlerin yanı sıra, Filipinler'e elma, turunçgil, domates, hıyar, kiraz, şeftali, armut, üzüm, nar, Trabzon hurması, kayısı ve yeşilbiber için başvurularda bulunulduğunu belirten Pekcan, şunları kaydetti:

"Elmada son aşamaya geldik, eylülde Filipinli bitki karantina uzmanlarınca ülkemize yapılması planlanan teknik ziyaret sonrasında olumlu neticeler almayı bekliyoruz. Vietnam'a elma, kayısı, taze incir, turunçgil, Avustralya'ya turunçgil, üzüm, kiraz, nar, ABD'ye incir, nar, kiraz, şeftali, biber, domates ve kavun ihracatı için başvuruda bulunuldu. Tüm bu ürünlere ilişkin incelemeler ve çalışmalar devam ediyor."

Kanatlı Eti ve Yumurta İhracatı Çalışmaları Hız Kazandı

Hayvansal ürün ihracatına da değinen Bakan Pekcan, Çin'e kanatlı eti ihracatı gerçekleştirilebilmesine yönelik sürecin de son aşamaya geldiğini bildirerek, kanatlı sektörünün Güney Kore ve Singapur'a, yumurta sektörünün de Hong Kong pazarına açılım sağlayabilmesine yönelik yürütülen çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Ruhsar Pekcan, "Ayrıca, geçtiğimiz nisan ayı içerisinde, Singapur Gıda İdaresi tarafından ticaret müşavirliğimize ülkemizde konserve edilmiş/ısıl işlem ile paketlenmiş et ile yumurta ürünleri üreten işletmelerinin akreditasyonlarının aranan koşullara uymaları halinde kabul edileceği bildirildi. Söz konusu uygulama sayesinde, Singapur'a bu ürünlerde ihracatımızın kolaylaşacağı ve akreditasyon süreçlerinin kısalacağını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Pekcan, tarım ürünlerinin ihracatında pazar çeşitliliğinin sağlanması ve uzak coğrafyalardaki pazar payının artırılması noktasında yeni pazar açılımı çalışmalarına önümüzdeki dönemde de ağırlık vereceklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.