Yeni bir rekabet ortamı doğuyor

Yeni bir rekabet ortamı doğuyor

İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Uzmanı Erkam Kocakaya, Koronavirüs salgının sonrasında ekonomiyi neler beklediğini değerlendirdi.

Kocakaya, tarihte örneklerine çok kez rastlanmış olan salgın ve taunların bir dizi siyasi, ekonomik ve sosyal sonuçları beraberinde getirdiğini söyledi. Ciddi can kayıplarının yaşandığı, ülkelerin yıkıldığı ekonomilerinin tamamen çöktüğü dönemler tarihte hep yaşanmış ve tecrübe edilmiş ve hala tecrübe edilmektedir, diyerek şöyle konuştu:

“YAPISAL İŞSİZLİKLER ÖNGÖRÜLÜYOR”
İbni Haldun´un teoremine bakıldığında medeniyetlerin yükselişi olduğu gibi medeniyetlerin çöküşü de söz konusudur. Çöküşünden sonra tekrar yükselişi olan medeniyetler görülmektedir. Bu bir zaman dairesinde ifade edilmektedir. Ekonomik kayıplar için değerlendirdiğinde birey ölçeğinde işsizliğin artacağı, dünya genelinde özellikle bazı sektörlerde çok hızlı bir şekilde yapısal işsizliklerin meydana geleceği öngörülebilir. İşletmeler bazında bakıldığında ciddi gelir kaybının , satışların durma noktasına gelmesi maliyetlerin artması ve işçilerin ücretsiz izne ayrılması ve devlet desteğinde kısa çalışma ödeneklerinden faydalanılması şeklinde sonuçlanmaktadır. Birey anlamında bakıldığında işsizliğin, işletme ve özel sektör anlamında ise sermayeyle birlikte yatırım imkanlarının da kısıtlı hale gelmesi çift taraflı bir kaybı göz önüne sermektedir.

“MİKRO VE MAKRO TİCARİ TEHDİTLER TAŞIYOR”
Rakamların düşmesi ve borsanın olumsuz seyri mevcut kaynakların değer teşkil etmemesi anlamına da geliyor. Bu kaynaklar, gayrimenkul ve motorlu araçlar gibi mal varlıkları olarak ifade edilebilir. Net bir ifadeyle salgının sadece sağlık tehdidi değil, hem bireysel hem de toplumsal olarak mikro ve makro ticari, iktisadi tehditler taşıdığı çok açıktır. Fakat bir bütün olarak tüm sektörleri ve tarafları kayıplara sürükleyen bu süreç özelinde fırsatlar doğuran bir süreç olarak işaret edilebilir. Doğal gelişmelere bakıldığında sağlık sektöründe ciddi bir üretim ve hizmetin söz konusu olduğu daha farklı çözümlerin arandığı ve üretildiği görülüyor.

“SALGIN BOYUTUNUN AZALMASI İNSANLARA MOTİVASYON KAZANDIRIYOR”
İnsanlık bu zararları atlattığında zararların ve kayıpların telafisi için yeni bir dönem meydana gelecektir. Salgın boyutunun azaldığı durumlarda ulaşımın, iletişimin ve ticaretin canlanacağını söyleyebiliriz. İnsanların kazandığı bir motivasyon olduğunu ve bilinçlendiğini bunun sonuçlarının olumlu yönde olacağının umudunu taşıyoruz. Önem taşıyan bu beklentisinde olduğumuz büyümenin uygun iktisadi koşullarda uluslararası ve küresel rekabet şartlarında adil ve eşitlikçi bir yaklaşımla olup olamayacağız. Savaşlar ve salgınlar insanları bir araya getirir bu birlik ve beraberlik, hızlı bir yükselişin habercisidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.