Avrupa´da normalleşme süreci kültürel eylemleri de etkiledi

Avrupa´da normalleşme süreci kültürel eylemleri de etkiledi

İtalya Lombardia bölgesinde karantina sürecini geçiren İsviçre Yerleşik Altın Rafinerisi Kıymetli Maden Traderi (Precious Metals Trader) Aytaç Mayda, Avrupa´daki salgın sürecini ve normalleşme hareketlerini Parantezhaber´e değerlendirdi.

basliksiz-3-kurtarilan-calisma-yuzeyi-1.png      ÖZEL HABER

Türkiye'de normalleşme süreci henüz başlarken Covid-19 salgınında büyük kayıplar yaşayan Avrupa'da normalleşme  hızlı şekilde seyir ediyor. Avrupa´da vakalardaki artışın kontrolden çıktığı süreçte çeşitli önlemler dünya medyasında farklı yankılar uyandırmıştı. Avrupa’da salgının doruklara ulaştığı İtalya Lombardia bölgesinde karantina sürecini geçiren İsviçre Yerleşik Altın Rafinerisi Kıymetli Maden Traderi (Precious Metals Trader)  Aytaç Mayda, Avrupa´daki salgın sürecini ve normalleşme hareketlerini Parantez Haber´e değerlendirdi.

Mart ayı itibariyle uygulanan 69 günlük sokağa çıkma yasağının 19 Mayıs itibariyle sona erdiğini belirten Mayda, “Bölgede normalleşme dönemi hızlı şekilde görülüyor. Bölgenin en önemli şehri Milano’ da geçen hafta itibariyle kafe, restoran, bar dahil olmak üzere küçük büyük tüm esnaf işbaşı yaptı. İtalya diğer ülkelere kıyasla çok daha sıkı bir karantina süreç yönetimi uyguladı.” İfadelerini kullandı.

whatsapp-image-2020-06-01-at-14-03-59-001.jpeg

“SÜREÇ İYİ YÖNETİLMİŞ GİBİ GÖRÜNSE DE İTALYA HAZIRLIKSIZDI”

 İtalya´nın nüfus yoğunluğunun da salgın sürecindeki yayılımda büyük faktör olduğuna dikkat çeken Mayda, “Salgının çok kısa bir sürede çok hızlı seyretmesi sebebi ile gerek yeterli sağlık personeli gerekse tıbbi madde tedariki yönünden hazırlıksız yakalanan İtalya ilk olarak şehirler arası ulaşımı kısıtlayıp ardından önce kafe, restoran, bar, kuaför ve okulları ardından da tam anlamıyla lockdown (sokağa çıkma yasağı) uygulayarak marketler hariç diğer tüm küçük işletmeleri kapattı. Özellikle Milano’da sıkı yönetimle uygulanan karantina sürecinde hiçbir ihmale açık kapı bırakılmadan süreç cezalarla ve yaptırımlarla kontrol edildi.

“2020´DE İTALYA´DA GENÇ İŞSİZLİK ORANI %28 OLARAK BELİRTİLMİŞTİ”

Ülkeyi birçok yönden etkileyen salgın ülke ekonomisinde de çok büyük hasara yol açan salgın sadece 2 ay kepenk kapatmak zorunda kalan esnafı değil, genç işsizlik oranı 2020 rakamlarıyla %28 olan İtalya’da, şirketlerin de işe alımları durdurması sebebiyle halkın tüm kesiminde ekonomik kaygılara sebep oldu. İtalyan hükümeti ise oluşan kaygıları gidermek ve ekonomiyi tekrar canlandırmak için Mart ayında onaylanan 25 milyar Euro teşvik ve hibe paketine ek olarak 55 milyar Euro ’luk yeni bir paket onayladı.” Diyerek İtalya’da normalleşme sürecinin de karantina sürecinin başlangıcı gibi çok hızlı gerçekleştiğini söyledi.

whatsapp-image-2020-06-01-at-14-04-00-001.jpeg

VAKA SAYISI 5 BİNDEN 200´E GERİLEDİ

Mart ayı ortalarında günlük ortalama 5 bin olan vaka sayısının 200 ’e kadar düştüğü anda normalleşme hareketlerinin bireysel olarak da gözlendiğini belirten Aytaç Mayda, “İtalya’da 19 Mayıs itibariyle spor salonları, tiyatro, stadyum ve sinemalar hariç hemen hemen tüm işletmeler açıldı. Sosyal mesafe ve maske zorunluluğu devam eden İtalya’da hemen hemen tüm şehirlerde sosyal hayat yeniden canlandı ve barlar ve kafeler yeniden insanlarla doldu. Hükümetin normalleşme süreci için şehirlerde aldığı başlıca önlemler: Maske zorunluluğu, alışveriş merkezlerine ve mağazalara girişte ateş kontrolü, yine alışveriş merkezlerinde ve mağazalarda müşteriye eldiven zorunluluğu olurkenrestoran, kafe ver barlarda masalar arası 1.5, kişiler arası 1 metre sosyal mesafe zorunluluğu oturma ve lavoba kullanımı için girişte ateş kontrolü getirildi. Avrupa kültüründe yaygın olan bar önlerinde ayakta toplanıp içki içme eylemi yasaklandı. Toplu taşıma kullanımında azami kişi kuralı uygulaması ve kullanılacak koltukların ve alanların belirlenmesi. Toplu taşıma kurallarına uyumun görevliler tarafından sürekli teftişi önemli ölçüde uygulamaya alındı. Park ve yeşil alanlarda da sıkı teftişin yanı sıra 4 kişi sınırı ve 1 metre sosyal mesafe kuralı koyuldu. Türkiye´de olduğu gibi tüm işletmelere girişte dezenfektan zorunluluğu getirilirken market ve mağazalarda azami kişi sayısı uygulaması getirildi. “ ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2020-06-01-at-14-03-59-2-001.jpeg

HÜKÜMET ALEYHİNDE PROTESTOLARA DA

SOSYAL MESAFE KURALI GÖZETİLMİYOR

İtalyan hükümetinin sıkı kontrol ve uygulamalarına rağmen her geçen gün yeni bir kural ve uygulama getirilebiliyor olduğuna dikkat çeken Mayda, “Tüm bu süreç devam ederken kurallara ve uygulamalara harfiyen uyan insanların yanında süreci ve kısıtlamaları eleştiren, hatta göz ardı edip toplu gösteri ve yürüyüş yapanlar bile var. Göstericiler sosyal mesafe ve maske kuralına uymadan meydanda toplanıp ulusal hükümete ve İtalyan lirasına geçiş adı altında hükümet aleyhinde gösterilerde bulundular.” Diye konuştu.

 

 

whatsapp-image-2020-06-01-at-14-03-59-1-001.jpeg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.