Twitter'daki hesapların yüzde 80'i robot... Kandırılıyorsunuz!

Twitter'daki hesapların yüzde 80'i robot... Kandırılıyorsunuz!

Eski CIA çalışanı salı günü ABD kongresinde anlattı...

Sosyal medya günümüzde inanılmaz derecede "önemseniyor" ve kullanılıyor... Birçok insanda da "bağımlılık" yapıyor, insanların davranış alışkanlıkları değişiyor... Rt, beğeni, fav, etkileşim manyaklığı gibi hastalıklar yaygınlaşıyor...

Büyük kitleleri bu şekilde anaforuna çeken sosyal medya başlangıçta bir "demokrasi aparatı", "özgürlük" alanı ve gelişmişliğin göstergesi olarak sunuluyordu...

Odatv yazarı Kayahan Uygur, bugün yazdığı yazıda, ABD kongresinde geçtiğimiz salı günü yapılan bir oturumda, eski CIA çalışanı Dan Wood'sun oturumda yaptığı konuşma ile ilgili bilgi verdi.

"Hesapların yüzde 80'i robot"

Uğur, şunları yazdı;

15-20 yıl öncesine kadar ileri demokrasinin bir kanıtı sanılan sosyal medyanın bugün istihbarat örgütlerinin örümcek ağı olduğu anlaşıldı.  Nitekim salı günü ABD Kongresi’nde Twitter’deki sahte hesaplarla ilgili bir oturum yapıldı ve eski bir Twitter çalışanı bu konudaki gerçekleri açıkladı.

ROBOTLAR VE İNSANLAR

Sosyal medyada istihbarat kontrolü adına “bot” denilen robot hesaplarla sağlanıyor. İnternet bulutu ve siber güvenlik alanında bir dünya devi olan F5 Networks adlı kuruluşun eski bir CIA çalışanı olan direktörlerinden Dan Woods şirketin kendi platformunda yaptığı açıklamada Twitter hesaplarından en az yüzde 80’inin gerçek insan değil yazılım olduğunu anlattı.

Woods, mesaj trafiğinin çoğunun da aynı şekilde gerçek bir fikir içermeyen kalıplardan ibaret olduğunu açıkladı.

(...)

Eski CIA uzmanı Woods altı yıldan beri şirketlerinin bünyesinde bot hesapları tespit etmeyi sağlayacak bir proje üzerinde çalıştıklarını açıklıyor.  Woods “Her gün F5 firması altyapısında önümüzden 2 milyar işlem geçiyor, yüzlerce firmaya robot hesaplar trafiği hakkında bilgi verip danışmanlık yapıyoruz” diyor.

Cambazların baş yöntemlerinden biri... Bin dolara 100 bin takipçi

Woods, robot hesapların her zaman bir amacı olduğunu açıklıyor. Reklam yapma sözü vererek robot hesaplarla şirketleri kandırmak, ya da takipçi kazandırmak adı altında içi boş hesaplarla insanları aldatmak bu sahtekârlıkların en basitleri arasında sayılabilir. Öte yandan çok takipçisi olanlar sıradan insanlar tarafından mutlaka takip edilmesi ve sözü dinlenmesi gereken bir otorite sanıldığından takipçi sayısını sahte hesaplarla arttırmak internet cambazlarının baş yöntemlerinden biri.  Bazı akıllılar “takipçi sayısına değil beğeni ve RT sayısına bakmak gerekir” diyebilirler ama iyi bir programcı için sahte beğeni ve sahte RT oluşturmak da hiç zor değil.

Woods, bu yöntemleri en fazla devlet aktörlerinin kullandığını, bazı fikirlerin milyonlarca insan tarafından benimsenmiş gibi kamuoyuna gösterildiğini vurguluyor. Elbette insanların kişisel bilgilerine ulaşmak ve çeşitli logaritmalar yoluyla fişleme yapmak da devlet ve istihbarat parmağının uzandığı diğer alanlar olmakta.

"Sahtekarlık hizmetleri"

Bu sahtekârlık hizmetlerinden bazıları artık sosyal medyada açık olarak herkese sunuluyor. Tabii parayla. Aboneler, RT ve beğeniler alınıp satılıyor. Woods, deneme yapmak için kendisinin de bu tür hizmetler veren bir yere başvurduğunu, 1000 dolardan az bir paraya anında 100 bin takipçi edindiğini anlatıyor.

"Gerçek koyunlar, sahte koyunların peşinde..."

Eski CIA uzmanı yine deney için kendi deyimiyle “abuk sabuk” bir tweet yazmış ve sahte abonelere RT ve “like” yaptırtmış.

Kısa bir süre sonra birçok gerçek hesap “bu kadar destek aldığına göre bunda bir keramet var” sandıklarından sahte koyun sürüsüne gerçek koyunlar olarak katılmışlar.

Aynı deney başka mecralarda da sanatsal beğeni ve hatta borsa hisseleri konularında yapılmış orada da benzer sonuçlar alınmış.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.