
Virüs önce sosyal medyadan yayıldı
Covid-19´un etkisinin katbekat artmasının ardındaki kaynağın sosyal medya ve yönlendirilmiş içerikler olduğunu belirten Parantezhaber editörü Muhammed Deniz, salgınla mücadele ederken sosyal medya panik salgını ile de mücadele edilmeli dedi.
Sosyal Medya uzmanı Muhammed Deniz Mayıs ayında bir dergide yayınlanan makalesinde Koronavirüs salgınının ticari bir ürün gibi reklam yoluyla duyurulduğuna dikkat çekti.
Özellikle Çin ve ABD gibi ülkelerde n95 maskesinin stoklarının tükendiğine dair raporlara dikkat çeken Deniz, "Koronavirüse dair söylentiler; Çin’de görülmeye başladıktan sonra tüm dünyada ağızdan ağza yayıldı. Sosyal medyanın bilgi aktarım gücüyle N95 yüz maskesi bir anda tüm dünyada yüksek rakamlarla yok satmaya başladı. Bu krizin çarpıcı bir özelliği de virüs bilimi ve virallik arasındaki rastlantıdır; sadece virüsün hızla yayılması değil aynı zamanda salgın hakkındaki doğru ve yanlış bilgilerin de virüs gibi yayılması sonucunda bazı ülkelerde halk paniğe sürüklenmiş oldu. An itibariyle sosyal medyada birçok maske çeşidi ve bunlara ait olumlu olumsuz birçok yorum bulunmaktadır." diyerek vatandaşların sosyal medyada maske çeşitleri hakkında bilgi kirliliğine sahip olduğuna dikkat çekti.
SOSYAL MEDYADAKİ VİRÜSLE MÜCADELE GERÇEĞİNDEN DAHA KOLAY
Salgının bir panik ortamı doğurduğunun altını çizen Deniz, "Salgınla birlikte Çin restoranlarına, Çinli turistlere, Asya’dan gelen mallara karşı artan güvensizlik ve ırkçılıktaki patlama birçok yönden parçanın bütün yerine geçip genişlemesine sebep oldu.Salgınla mücadele etmek için halk sağlığı önlemlerini büyütmenin yanı sıra sosyal medya panik salgını ile de mücadele etmeliyiz. Korkuların ve belirsizliğin yayılması hızlı bir şekilde azaltılmalı ve halkın halk sağlığı önlemlerine olan güveni artırılmalıdır. Yani sosyal medyadaki bu viral virüsü kırmak normalinden daha kolay." diye konuştu.
KİTLE PANİĞİYLE SADECE BİLGİ İLE SAVAŞILABİLİR
Deniz´in makalesinde ayrıca Dünya sağlık örgütünün sosyal medyadaki bilgi kirliliği ile mücadelesi de "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)´nün 2 Şubat raporunda “Efsane Avcıları” başlıklı web sitesi incelenebilir. COVID-19 salgını ile ilgili yanlış bilgileri ele almak ve düzeltmek için oluşturulan bu siteyi DSÖ, “Kitle paniğiyle sadece bilgi ile savaşılabilir” ifadeleriyle nitelendirmektedir." şeklinde yer alıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.