Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu; "Ayasofya bir ulusal egemenlik sorunudur!"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu; "Ayasofya bir ulusal egemenlik sorunudur!"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ayasofya tartışmaları ile ilgili bir soru üzerine; "Bu, ulusal egemenlik konusudur" dedi...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'de katıldığı programda gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin tartışmalar hakkındaki bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Kesinlikle uluslararası bir konu değildir. Bu, ulusal egemenlik konusudur." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili NTV’de yaptığı açıklamada;

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan "2019 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu"na tepki gösteren Bakan Çavuşoğlu, "ABD gibi bir ülkenin Türkiye'yi sorgulaması abesle iştigal." dedi.

Fetihten 567 yıl sonra tartışmaların başlamasının manidar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Danıştay'ın 2 Temmuz'da karar vereceğini söyledi.

AYASOFYA'NIN TAPUSUNU GÖSTERDİ

Bakan Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayın sırasında Fatih Sultan Mehmet'in vasiyetini ve Ayasofya’nın tapusunu göstererek, "Bakın burada belgesi var. Fatih'in vasiyeti ve vakfiyesi var. Evet, bu yapılar tüm insanlığındır. Ama nasıl değerlendirileceğine biz karar veririz. 

iste-tapusu.jpg

ABD ve Yunanistan’ın bize akıl verme hakları yok. İnanç özgürlüğünde nerede olduklarını biliyoruz." dedi.

"Ayasofya kesinlikle uluslararası bir konu değildir. Kimse Türkiye'yi sorgulamasın. ABD gibi bir ülkenin Türkiye'yi sorgulaması abesle iştigal. Irkçılık var, Müslüman düşmanlığı, yabancı düşmanlığı var.

"AYASOFYA'NIN TARTIŞILMASI MANİDAR"

Türkiye ise tam tersini yapıyor. Böyle bir durumda Ayasofya'nın tartışmaya açılması, fetihten 567 yıl sonra Ayasofya'yı hatta İstanbul'u tartışmaya açmak manidar.

"Burada önemli olan Türk milleti ne istiyor? Bunun çerçevesini, zaten Cumhurbaşkanımız çizdi. Bir derneğimiz Danıştaya başvurdu. 1934'te Ayasofya'nın müze olmasıyla ilgili karara karşı, bu kararın iptaline yönelik bir başvuru oldu. Zaten 2 Temmuz'da da, öyle görünüyor, Danıştay bunu değerlendirecek. Danıştay karar verecek. Bu doğrultuda, biz (konuyu) kendi egemenlik hakkımız olarak görürüz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.